logoGCNA
================================================== ================================================== -->

HOMEOPATHIE.

Homeopathie is een geneeswijze die inmiddels zo'n 200 jaar bestaat en oorspronkelijk is ontwikkeld door de Duitse arts Samuel Hahnemann. In de loop van zijn leven heeft Hahnemann zijn geneeswijze steeds verder ontwikkeld en ook na hem hebben zijn volgelingen daaraan grote bijdragen geleverd. Vanaf de 70'er jaren is de Griek George Vithoulkas de grote inspirator geweest van veel moderne homeopaten. Vrijwel alle homeopaten van vandaag de dag hebben zijn colleges gevolgd of zijn studenten van de studenten van het eerste uur van Vithoulkas. Zeer recent is de Indiër Rajan Sankaran weer erg belangrijk. Kenmerkend voor hen allen is dat zij de homeopathie wilden ontdoen van het "oubollige karakter" en meer bij de patiënten wilden bereiken dan een verlichting van een lichamelijke klacht, namelijk de gezondheid van de individuele patiënt op een hoger plan te brengen.

In de klassieke homeopathie wordt er vanuit gegaan dat iedere klacht, of deze nu lichamelijk of geestelijk van aard is, altijd een oorzaak heeft. Ziekte is een verstoring van het evenwicht op verschillende niveaus (lichamelijk, psychisch, emotioneel, sociaal). Klachten, op wat voor gebied ook, zijn het resultaat van een ziekmakende prikkel die aanhaakt op een aanwezige vatbaarheid. Deze uitlokkende oorzaak kan een micro-organisme zijn, een vreemde scheikundige stof, een emotionele schok, een medicament of een vaccinatie.

Het opsporen van de oorzaak, de uitlokkende factor, is dan ook een belangrijke opdracht voor de homeopaat, omdat deze oorzaak met een specifiek homeopathisch middel kan worden genezen. Homeopathische middelen geven een energetische prikkel waardoor lichaam en geest worden aangespoord om de oorzaak van de klachten aan te pakken en zo weer in balans te komen. Als eenmaal de bron van de klachten gevonden is en een daarop afgestemd homeopathisch middel wordt voorgeschreven, zullen de klachten geleidelijk aan verdwijnen. Mits er geen onherstelbare schade in het verleden is ontstaan.

hom