logoGCNA
================================================== ================================================== -->

Griepprik: Zin en onzin

In oktober/november zullen de uitnodigingen voor de griepprik weer bij velen op de deurmat vallen.

En ga jij hem halen?

Griep is een virus dat in vele varianten voorkomt. De klassieke vorm van griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Maar er zijn meer dan 200 stammen van meer dan 20 verschillende virussoorten, die allemaal griepachtige verschijnselen kunnen geven. Griep is dus een veel voorkomende en zelden ernstig verlopende infectieziekte voor mensen met een goed afweersysteem.

Het op een natuurlijke wijze doormaken van de griep is voor de meeste mensen niet risicovol. En een natuurlijk doorgemaakte ziekte versterkt het immuunsysteem. Zeker voor mensen met een goed afweersysteem is de griepprik volgens Regina Nijenhuis van het Gezondheid Centrum Natuurlijk Anders een onnodige, overbodige vaccinatie waarvan de effectiviteit niet bewezen is en waarvan de bijwerkingen mogelijk erger zijn dan een griep doormaken.

Mensen met een verminderde weerstand kunnen bij griep longcomplicaties oplopen, maar voor deze mensen kan het griepvaccin minstens zo ernstig uitpakken als de griep zelf. Zij doen er goed aan bij hun beslissing ook de bijwerkingen van het vaccin in ogenschouw te nemen. Er zijn alternatieven voorhanden om de weerstand te versterken en om mogelijke bijwerkingen van een griepprik te verminderen, of terug te draaien.

Informeer naar de mogelijkheden. Verbeter je weerstand en verklein de kans op griep.

Het griepvaccin. Jaarlijks wordt een nieuw vaccin gemaakt voor de drie meest waarschijnlijk voorkomende influenzavirusstammen. Dit blijft een gok; het heersende virus kan ook niet in de griepprik aanwezig zijn. Dit jaar worden de vaccins gehandhaafd van vorig seizoen.

Gebruikte vaccins 2015/2016

Influvac
Vaxigrip

Inhoud Influvac en Vaxigrip

Kippeneiwit, kaliumchloride, kaliumdiwaterstof- fosfaat, dinatriumfosfaat dihydraat, natrium- chloride, calciumchloride dihydraat, magnesium- chloride hexahydraat, water en sporen van formaldehyde, neomycine, octoxynol-9, poly- sorbaat 80 en cetyltrimethylammonium bromide.

Onderzoek gebeurt door open, ongecontroleerd klinisch onderzoek d.m.v. een vragenlijst. Farmacokinetisch onderzoek (effect van het geneesmiddel) is voor registratie van vaccinaties niet vereist.

Gerapporteerde ‘zeldzame’ bijwerkingen Allergische reacties, in zeldzame gevallen leidend tot shock, neurologische aandoeningen, vasculaire aandoeningen, huidaandoeningen, aandoeningen aan het lymfatisch systeem.

ADVIES GEZONDHEIDSRAAD

De Gezondheidsraad heeft in 2014 geadviseerd om ouderen gratis de griepprik te blijven aanbieden. Ondanks de conclusie uit haar eigen rapport dat er ‘maar matig bewijs voor de effectiviteit is en dat nader onderzoek geboden is’.

“Er bestaan geen harde gegevens op basis waarvan kan worden vastgesteld dat ouderen baat hebben bij vaccinatie.” – Roel Coetinho, 13 juni 2012 tijdens een bijeenkomst van de Gezondheidsraad (GR) “Er bestaan veel studies naar de effectiviteit van influenzavaccinaties, maar de uitkomsten zijn wisselend en discutabel.” – Viruloog Ab Osterhaus c.s. in 2010 in het NTvG over ouderen

Voor zwangere vrouwen wordt vaccinatie afgeraden.

Bron: NVKP, Griepbulletin 2015


TIJDENS DE WINTERMAANDEN NEEMT DE KANS OP GRIEP TOE.
WAT KUN JE DOEN OM GRIEP TE VOORKOMEN..?
WIJ HEBBEN ENKELE TIPS OP EEN RIJ GEZET.


12 tips om griep te voorkomen:

1. Eet elke dag flink (3 opscheplepels = 300 gram) verse groene groenten.
2. Neem elke dag minimaal 2 stuks fruit.
3. Denk eens aan een (groene) smoothie, een paar keer per week.
4. Naast fruit en groente is een extra boost van vitamine C & D belangrijk zodra en zolang de R in de maand is. Beiden zijn weerstand verhogend.
5. Zorg voor ritme, regelmaat en reinheid.
6. Zorg voor voldoende nachtrust.
7. Zorg voor een goede balans tussen in- en ontspanning op alle fronten.
8. Geniet van mooie, waardevolle momenten en sta stil bij deze momenten. Ook dát is voeding.
9. Maak dagelijks een wandeling, frisse lucht doet wonderen.
10. Fiets of loop als het mogelijk is.
11. Inspiratie is super belangrijk. Probeer de dingen te doen waar je blij van wordt. Stress heeft een grote negatieve weerslag op ieders gezondheid.
12. Kom naar het GC Natuurlijk Anders, we kunnen je heel goed helpen bij griep, maar ook bij langdurige stress of zorgen. We kunnen stress en zorgen niet uit het leven bannen. Ze horen bij onze biografie. Wel kunnen we er goed voor zorgen dat je ondanks zorgen en stress goed in je vel blijft zitten. En dát is goud waard!.........